Αυτός είναι ο Πασιένσια

2013-05-30 23:45

Ο Domingos Jose Paciencia Oliveira θα είναι όπως φαίνεται ο προπονητής που θα αναλάβει τα ηνία της ομάδας την νέα περίοδο..

Γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου 1969 ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις ακαδημίες της Porto, όπου τον βρίσκουμε την 5ετία 1982-87. Αμέσως μετά γίνεται επαγγελματίας στην πρώτη ομάδα με την οποία αγωνίστηκε για μια δεκαετία (1987-97), έχοντας 232 συμμετοχές και πετυχαίνοντας 97 γκολ (αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ φορ). Τη 2ετία (1997-99) πηγαίνει στην Tenerife με τα χρώματα της οπαίας έπαιξε σε 59 ματς πετυχαίνοντας 6 γκολ. Ήταν η εποχή κατά τη οποία στην Porto έλαμπε το άστρο του Μάριο Ζαρντέλ. Ακολούθησε για δύο χρόνια η επιστροφή στην ομάδα που τον ανέδειξε (Porto), όπου και έκλεισε την καριέρα του καταγράφοντας άλλες 31 συμμετοχές και 9 γκολ.

Ήταν διεθνής με όλες τις εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και με αυτήν των ανδρών αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια σημειώνοντας 9 τέρματα.Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Από το 2001 έως το 2005 τον βρίσκουμε προπονητή στην 2η ομάδα της Porto, για να ακολουθήσει το 2006 η παρουσία του στην Leiria. Ο επόμενος σταθμός του ήταν η Academica (2007) την οποία ανέβασε την 7η θέση της πορτογαλικής Λίγκα. Αυτή ήταν η καλύτερη θέση που είχε βρεθεί η Academica στα τελευταία 24 χρόνια... Μάλιστα στο διάστημα αυτό πέτυχε μεταξύ των άλλων και 2 νίκες (3-0, 1-0) επί της Benfica.

Τον Ιουνιο του 2009 πηγαίνει στην Braga, στη θέση του  Jorge Jesus που είχε πάει στο μεταξύ στην Benfica. Στην πρώτη του σεζόν, παρά το κακό ξεκίνημα που περιελάμβανε και αποκλεισμό από το Europa League στον τρίτο προκριματικό γύρο από την Elfsborg, καθοδηγεί την ομάδα σε μια ιστορική πορεία. Η Braga οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν και, τελικά, τερματίζει στη δεύτερη θέση - η καλύτερη όλων των εποχών, πίσω από Benfica- με αποτέλεσμα την έξοδό της στο Champions League. Η Braga με τον Paciencia στον πάγκο της έγινε μόλις ο πέμπτος σύλλογος στη χώρα που μπήκε στη φάση των ομίλων της κορυφαίας συλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, αποκλείοντας διαδοχικά την Celtic (4-2 συνολικό σκορ) και Sevilla FC (5-3 ) στους προκριματικούς γύρους.

Η πορεία στους ομίλους δεν είχε συνέχεια καθώς μετά την ολοκλήρωσή τους το ταξίδι της Braga σταμάτησε. Στο πρωτάθλημα μετά από ένα κακό ξεκίνημα η Braga ανεβαίνει σταδιακά τερματίζοντας στην τέταρτη θέση και βγήκε στο Europa League προσόντα, όπου ο Paciencia οδήγησε την ομάδα του στον τελικό, αποκλείοντας διαδοχικά τις: Lech Poznan, Liverpool, FC Dynamo Kyiv και Benfica.  Η ήττα στον τελικό αγώνα με την Porto (1-0), τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από την Braga...

Λίγες εβδομάδες αργότερα βρίσκεται στον πάγκο της Sporting, διαδεχόμενος τον Cureiro. H χρονιά δεν ήταν καλή για τον Πορτογάλο τεχνικό, αφού η ομάδα της Λισσαβώνας τερμάτισε στην 4η θέση (16 βαθμούς πίσω από την Benfica) και ο Paciencia απολύθηκε μετά την εκτός έδρας ήττα από την Maritimo(2-0).

Μετά από μερικούς μήνες χωρίς ομάδα, τον Δεκέμβρη του 2012 υπέγραψε στην ισπανική Deportivo la Coruna, την ιστορική ομάδα που όμως βαθμολογικά παρέπαιε.  Στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του συλλόγου νίκησε με 1-0 την Malaga, σημειώνοντας την πρώτη νίκη της Deportivo μετά από δύο μήνες. Τον Φλεβάρη του 2013 ο Paciencia παραιτήθηκε θεωρώντας πως δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει την ομάδα της Γαλικίας να απαγκιστρωθεί από τις τελευταίες θέσεις...

Πριν από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2012, το όνομά του έπαιζε για τον πάγκο του γάβρου, όμως ο Πορτογάλλος τελικά αρνήθηκε και στη θέση του προσλήφθηκε ο Ζαρντίμ με τη γνωστή συνέχεια. Oι ομάδες του Paciencia φημίζονται για τις σφιχτές άμυνές τους, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε καθαρόαιμος επιθετικός!

 

paciencia

Νέα

2013-07-22 13:44
Αυτές θα είναι οι νέες φανέλες της ομάδας για την περίοδο...
2013-07-19 19:27
Την 3η τη τάξει (πίσω από Σαχτάρ και Δυναμό Κιέβου), ομάδα...
2013-07-13 22:20
Μια πρώτη γεύση..απο τις νέες φανέλες παίρνουμε απο τις...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>